woensdag 6 januari 2016

AZC Auping

Het leegstaande Auping-complex aan de Laan van Borgele is vanaf december 2015 in gebruik genomen door het COA als een extra opvangplaats voor asielzoekers. Er zal ruimte zijn voor maximaal 250 mensen, omdat de gemeente dit aantal als plafond heeft gesteld voor deze kleinschalige opvang. De bedoeling is dat deze extra AZC ongeveer een jaar zal open blijven, afhankelijk van hoe de vluchtelingensituatie zich ontwikkeld. 


de Auping gebouwen - Foto: De Stentor (c)

Buurtbewoners
De dag voordat het Auping gebouw voor de opvang geopend werd, was er voor de buurtbewoners en belangstellenden een open middag met rondleidingen. Voor mij een mooie gelegenheid om eens even te gaan kijken. De opkomst aan buurtbewoners was niet heel groot en er heerste rustige sfeer.Wel is er pers aanwezig en staat buiten een televisiewagen van RTV Oost.

Eetzaal en recreatie
De zaal waar ik binnenkom en ontvangen wordt met een kopje thee en plak cake is ingericht als de toekomstige eetzaal voor de nieuwe bewoners. Er liggen informatie katerns klaar met daarin uitleg over hoe de asielprocedure in het kort werkt en wie er allemaal een rol in spelen. De grote ruimte ernaast is ingericht met stoelen en banken, een tv-scherm en tafelvoetbal. Dit zal ontmoeting- en recreatieruimte worden voor de grotendeels uit Syrië en Eritrea afkomstige mensen.

Rondleiding
Ik kreeg een privé-rondleidng van een van de COA medewerkers die er in de komende tijd aan het werk gaan. Een jonge dame met op haar naamkaartje Kaylee vertelt me dat ze eerder in de noodopvang IJsselhallen in Zwolle en bij het AZC in Dronten aan de slag was. Een ervaren kracht dus inmiddels. 

Scheidingswanden 
We komen door een wasruimte, die ook door Auping als zodanig werd gebruikt. Tegenover een lange rij wastafels, staat een even lange rij wasmachines klaar voor gebruik. Daarna volgt in een voormalige fabruikshal, waar een wat minder aangename sfeer is. Hier staan in de grote ruimte een heel stel scheidingswanden opgesteld die zo de hal opdelen in kleinere verblijfseenheden. Boven de wanden kijk je zo tegen de harde tl-verlichting en het hoge plafond van de hal aan. Er is daardoor weinig privacy, omdat alle geluiden van de buren goed te horen zullen zijn. De meeste kamers zijn nog niet klaar voor gebruik, ze bieden samen ruimte aan ongeveer honderd mensen en zullen pas in tweede instantie worden ingezet.

Kantoren
Wanneer we naar het hoofgebouw gaan komen we in een heel andere situatie terecht. Hier zijn alle voormalige kantoren van de Auping-medewerkers veranderd in ruime slaap- en woonkamers. Dit voelt een heel stuk prettiger aan, warmer, vriendelijker en veiliger. In verschillende kamers staan naast de bedden voor vijf of zes volwassenen ook kinderbedjes. Deze kunnen daar ingezet worden waar ze nodig blijken. 

Koken
Het is niet de bedoeling dat de bewoners zelf voor hun maaltijd hoeven te zorgen, ook zal de keuken van het gebouw nauwelijks gebruikt worden. De warme maaltijden komen van elders en kunnen door de asielzoekers centraal opgewarmd worden in de magnetron en in de eetzaal opgegeten. 

Tijdelijk
De opvang hier in Deventer is niet alleen zelf tijdelijk, ook zullen de mensen die hier komen voor een duur van drie tot vier maanden zijn. Dan gaan ze weer verder in de procedure of gewoon ergens anders heen.

Vrijwilligers
Als we weer terug zijn bij de receptie op de begane grond vertelt Kaylee nog over de bezetting als personeel in drie verschillende shifts van ieder vier personen en over de mogelijkheid om als vrijwilliger hier te komen meewerken. Dat lijkt me wel een goed idee, dus ik schrijf me in. Ben benieuwd wat ik er mag gaan doen en hoe het centrum er in gebruik uit zal zien, wie ik tegen zal komen en waarmee ik hen kan gaan helpen. _________________________________________________________________________
Het voormalige bedrijfspand van Auping is klaargemaakt als noodopvang voor maximaal 250 asielzoekers. Als eerste zijn de kantoren boven in het gebouw ingericht als familiekamers. Hier worden met name gezinnen met kinderen ondergebracht.
Medio december werden de eerste bewoners verwelkomd en onder gebracht in de voormalige kantoren.
In de voormalige fabriekshal zijn slaapunits gevormd met behulp van scheidingswanden. In deze units slapen maximaal 100 volwassenen. In deze hal zijn ook portable units met toileten en douches geplaatst.

Als u vrijwilligerswerk wilt doen kunt u uw gegevens per e-mail aan ons sturen. Vermeld ook welk vrijwilligerswerk u wilt doen.

Locatiemanager van noodopvang Deventer is Ton Hermsen.
_________________________________________________________________________


Bron: www.coa.nl/nl/opvanglocaties/deventer-noodopvang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten